Skip to content
Vol verwachting klopt je hart | Organized mind
4 min leestijd

Vol verwachting klopt je hart

Al maanden verheug je je op pakjesavond. De hartjes van de kinderen zullen vol verwachting kloppen als de Sint en Piet binnenkomen. Ze luisteren ademloos naar zijn verhaal en reageren enthousiast wanneer ze hun felbegeerde cadeautjes krijgen. Ze bedanken netjes en de rest van de avond spelen ze zoet met hun nieuwe speelgoed. Kijk ze eens zitten... dit is toch de perfecte pakjesavond?

Heerlijk avondje is gekomen

In werkelijkheid stuiteren de kinderen al de hele dag als suikerbommen door de kamer en zit niemand op zijn plek als de Piet op het raam klopt. De Sint praat met dubbele tong en leest zonder enige passie het toegestuurde verhaaltje voor, waardoor de kinderen enkel aandacht hebben voor de zak met cadeautjes. En na 5 minuten zijn die uitgepakt, schreeuwt iedereen door elkaar en is de kamer ontploft. Als de Sint en Piet weer zijn vertrokken zitten de kinderen alweer achter hun schermpje om verder te bouwen in Minecraft. Wat een deceptie! Dit was toch niet wat je je erbij had voorgesteld?

Waarom stellen grootste verwachtingen alleen maar teleur?

Je verheugt je op een leuke avond, hebt al maanden voorstellingen hiervan en keer op keer word je teleurgesteld, omdat het anders loopt dan je had verwacht. Hoe kan dat toch? Om te beginnen is het niet wat er gebeurt wat je van slag maakt, maar je gedachten erover. Je geromantiseerde verwachting van pakjesavond is namelijk mijlenver verwijderd van de werkelijkheid. En het gapende gat dat daartussen ontstaat levert frustratie op. De kunst is om te zorgen dat het gat wordt geminimaliseerd.

Hoe verminder je frustratie?

Er zijn twee opties. Aan de ene kan je de realiteit aanpassen. Maar in dit geval ben je afhankelijk van anderen voor het slagen van de avond en heb je dus helaas beperkte invloed op de werkelijkheid. Dan blijft dus alleen de tweede optie over en dat is het aanpassen van je verwachting en gedachten over de avond.

Maak je verwachting breder over de avond

Dit doe je door de bandbreedte van de verwachting te vergroten. Schep voor jezelf een minimale (het is al fijn als...) en een maximale verwachting (het zou fantastisch zijn als...). En alles wat daartussen zit is geslaagd. Stel dat je alleen tevreden bent als alles volgens plan verloopt, dikke kans dat er iets misgaat omdat je te maken hebt met invloeden van buitenaf. Dat zou betekenen dat de kans dat de avond voor jou geslaagd is heel klein wordt. Terwijl als je zegt "Het is al fijn als ik een glimlach op het gezicht van de kinderen zie bij binnenkomst van de Sint en Piet" de kans veel groter is dat dit werkelijkheid wordt. Je zal merken dat het gat tussen verwachting en werkelijkheid op die manier een stuk kleiner wordt en dus ook de frustratie die eventueel ontstaat. Zo geniet jezelf ook meer van het heerlijk avondje!

Nog meer tips voor een ontspannen feestmaand?

Download vandaag nog de gratis aftelkalender ‘Ontspannen de feestmaand door’ met 31 tips!